šŸ““ 5 razlogov, zakaj dojenčki obožujejo ninice

Kaj imajo skupnega ninice, tetra pleničke, mehke odejice in pliŔaste igračke? Dojenčki jih obožujejo! Pa veste, zakaj? Zato, ker jih spominjajo na mamino toplo naročje, ljubeče zavetje in toplino. SliŔi se precej logično, vseeno pa je za tem tudi nekaj strokovne podlage in znanstvenih raziskav. Naj vas popeljemo skozi 5 razlogov, zakaj so ljubkovalne igrače za dojenčke tako pomembne.

1.Ā Prehodni predmet

Navadno je ninica ali mehka odejica prva stvar, ki si jo dojenčki (poleg dude) vtaknejo v usta. Gre za asociacijo s hranjenjem in ugodjem, ki ga dojenčku sicer nudi mamica. Tudi kadar mamice ni zraven, dojenček občutke ugodja prenese na ninico, mama pa ostane na ta način Å”e vedno dosegljiva. Tak ā€œprehodni predmetā€, kot to stokovno imenujejo psihologi, dojenčkom predstavlja povezavo med notranjim in zunanjim svetom in ima zanje pomembno čustveno vrednost. Pomembno vlogo ima tudi pri ločitvi od domačega okolja ali osebe. Večina malčkov ima v celotnem predÅ”olskem obdobju svoj najljubÅ”i predmet, ki ga nosijo s seboj Å”e dolgo po tem, ko se uvedejo v vrtec in sami zaspijo.

DojencĢŒki obozĢŒujejo ninice

2.Ā Občutek varnosti

Ena od primarnih potreb novorojenčkov je občutek varnosti. Dokazano je, da se dojenčki počutijo in napredujejo veliko bolje, kadar imajo na voljo mamino (in malce kasneje seveda tudi očkovo) zavetje, kamor se lahko vedno obrnejo. Če si mamica ob hranjenju in uspavanju dojenčka na prsi odlaga tudi ninico, se otrok postopoma naveže nanjo. Ninica tako postane neke vrste ā€œpodaljÅ”ekā€ zavetja mamice, ki ostane z dojenčkom, tudi ko se mama oddalji. Čeprav mame ni v bližini, ga ninica spominja nanjo, na njen vonj in toplino ter mu tako zagotavlja občutek varnosti.Ā 

Kravica Paulina mi pomaga zaspati

3.Ā Prijetni material

Značilnost ninic je, da so narejene iz mehkega in prijetnega blaga, ki otročka poboža kot mamina mehka dlan. Minimellows ninice so znane prav po svoji izredni mehkobi, saj so narejene iz najboljŔih materialov. Izdelane so iz posebnega pliŔa, ki je izredno trpežen in zračen. Njegova prednost je tudi ta, da je ninica na otip kot nova tudi po več kot 30 pranjih in suŔenjih v suŔilnem stroju. Še zanimivost: omenjen material je testiran v Veliki Britaniji po strogih standardih, ki so primerni za dojenčke.

4.Ā Ninica otrokov prvi zaveznik

Ninica je dojenčkov prvi prijatelj in je kot taka zelo pomemna pri razvoju zdrave in srečne osebnosti. Želi si jo imeti ob sebi v zanj novih ali stresnih situacijah, saj mu nudi čustveno oporo in ga spominja domačnost in toplino. Ni čudno, da jih želijo malčki vzeti s seboj v vrtec, k starim starŔem, k zdravniku ali na potovanje. Tako se tudi v novih situacijah lažje umirijo in najdejo uteho v njim poznanem zavezniku. Ninice so pogosto otrokov zaveznik od najzgodnejŔega obdobja, nato ob vstopu v vrtec in vse do Ŕolskega obdobja.

JelencĢŒek Malmo_Minimellows

Z mislijo na otrokov najzgodnejŔi razvoj so zasnovane tudi ninice Minimellows. Kravica Paulina in Panda Lina s svojim črnobelim vzorcem spodbujata razvoj vida, saj dojenčki prvih 6 tednov vidijo le črno-belo. Zajček Aiko in Jelenček Malmo s svojo bunkičasto strukturo spodbujata razvoj čutenja. Tukaj pa je Ŕe Medvedek Pablo, ki razvija domiŔljijo - ko ga pobožaŔ, se dlaka v obratni smeri zalesketa v malo drugačni srebrni barvi.

5. Spalna asociacija

Kot mladi starŔi ste zagotovo že sliŔali za spalne asociacije. Gre za določene predmete ali navade, ki dojenčku pomagajo pri navajanju na spalno rutino. Po domače - z njimi dojenčku povemo, da je sedaj na sporedu spanje. Sem spadajo opravila, ki jih opravimo tik pred spanjem (zatemnitev prostora, branje pravljice, crkljanje, dojenje), pa tudi predmeti, npr. spalna vreča in ninica. Vsi ti elementi dojenčka umirijo, saj je nanje navajen in jih pozna. Tukaj se skriva torej čarobna formula, ki jo nevede odkrije marsikatera mamica in z veseljem ugotovi, da zna otrok naenkrat zaspati sam. Res je, z utečenimi navadami in mehko ninico je možno tudi to!

5 razlogov, zakaj dojencĢŒki obozĢŒujejo mehke ninice

Tako, zdaj veste. Ko boste izbirali ninico, torej ne pozabite na mehke, otroku varne materiale ter primerno velikost in obliko, da jo bo lahko dojenček objel in se z njo crkljal.Ā 

In Å”e nasvet izkuÅ”enih starÅ”ev: razmislite o nakupu identične rezervne ninice. Tako boste hitro preprečili konec sveta, če se taprava slučajno poÅ”koduje ali izgubi. Kako malo je včasih potrebno, da reÅ”imo otroÅ”ki svet, kajne?Ā 

Ā 

*Fotografije v danaŔnji objavi so iz osebnega arhiva Minimellows in mamice Katre Špacapan.

Komentiraj