🎧 Estera Puh: o rejništvu, posvojitvi in neplodnosti

Estera Puh je mamica dveh otrok, strokovnjakinja za svetovanje na področju neplodnosti, posvojitev in rejništva. V tokratni epizodi se med drugim se pogovarjava o njeni zgodbi ter pogostih vprašanjih njene strokovne plati.

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify | Google Podcasts

Že od nekdaj je v sebi nosila željo, da bi poleg svojih otrok pomagala tudi drugim otrokom. Ta želja se je razvila v realnost, ko je svojo poklicno pot usmerila v to področje, hkrati pa sta s partnerjem posvojila tudi svojega prvega otroka.

Esterina zgodba je polna iskrenosti in upanja. Po težavah z zanositvijo in neuspešnih poskusih IVF-a v Sloveniji, sta se s partnerjem odločila, da odideta v Prago, kjer je zanosila z darovalno spolno celico in kmalu se je njihovi družini pridružil tudi drugi otroček.

V pogovoru Estera govori o tem, kakšna je razlika med posvojitvijo in rejništvom, kako poteka proces rejništva ter kako lahko potencialni rejniki izberejo otroka. Pravi, da so s starši opravljeni temeljiti pogovori, predvsem pa je pomembno sodelovanje med rejniki in biološkimi starši. Slednji še vedno odločajo o pomembnih odločitvah pri otroku, vseeno pa je otrok del obeh družin. V povprečju je otrok v rejniških družinah približno 7 let, vrnitev v biološko družino pa je postopna. V praksi ponavadi otroci tudi ob vrnitvi v biološko družino z otrokom še vedno vzdržujejo stik, kar je tudi priporočljivo. 

Pri posvojitvi otrok je pravno formalno otrok del nove družine, s tem pa je tudi zaščiten na način, da ve, da bo z novo družino tudi ostal. Pri posvojitvi veliko otrok, ko odraste, želi navezati stik s svojimi biološkimi starši. V kolikor to želijo tudi biološki starši, se to željo upošteva. Estera pravi, da tudi sama verjame, da je to najboljše za otroka in naj se posvojitelji ne čutijo ogrožene, saj je radovednost nekaj vsakdanjega.

V pogovoru odkrito govori o težavah z zanositvijo, kako se je z njimi soočila, kakšen je bil njun proces tako v Sloveniji kot kasneje v Pragi in kako je izgledala njuna pot do trenutka, ko se je družini pridružila četrta članica.

Estera Puh se je pred kratkim odločila, da stopi na samostojno pot na področju svetovanja o neplodnosti, posvojitvi in rejništva. Če želite stopiti v stik z njo, jo najdete na Instagram profilih: @maminazgodba in @polna_narocja.

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify | Google Podcasts

Komentiraj